Realityshow för seniorer får hedervärt omnämnande

Hackdeltagaren Anali Guzman är arkitekt- och internationell projektledarstudent. Hon arbetar med startups och driver ett eget företag. Anali var medlem i teamet Äldreverket tillsammans med Ezim Osai, Pradeep Vanamala och Mugahid Elnoury.

Vad fick dig att komma till Gävle för det här hacket?

– Jag jobbar med startups och jag kommer att anordna ett hackathon själv i Göteborg, så jag tyckte att det skulle vara kul att komma och se hur det fungerade.

Hur gillade du hacket?

– Jag tycker att det fungerade riktigt bra.  Alla fick välja vilket case de ville genomföra. De olika alternativen var ganska olika, du kunde välja att arbeta med skolor, bostäder, äldre eller jobbmatchning till exempel. Eftersom vi bara hade 24 timmar på oss fick vi lova att komma till den faktiska lösningen och arbeta ganska snabbt, och det gillade jag.

Uppdraget som ditt team valde var ”Hur kan man göra bättre städer för äldre”.

– Ja. Vi tror att äldre ofta inte känner sig inkluderade när det gäller att få information. Men de tycker också om att känna sig oberoende, produktiva och samtidigt ha en koppling till människorna omkring dem. De vill delta i evenemang i samhället, använda tillgänglig service och tjänster och känna sig inkluderade.

Berätta om er lösning?

– Vårt förslag var att skapa en realityshow för äldre, gjord av seniorerna själva. Tanken var att den åldrande befolkningsgruppen skulle ha representation och att bättre förstå vad som erbjuds dem genom ett synligt media.

Ditt lag vann det hedervärda omnämnandet från juryn. Vad tror du att de såg i er idé?

– Jag tror att det berodde på att vår lösning verkligen var en out-of-the-box-idé. De flesta av hackathon-resultaten involverar också någon form av programvarulösningar som appar, nätverk eller plattformar. Istället började vi med vem våra användare är, seniorer är inte så digitalt avancerade hela tiden. Jag tror att det gav resonans hos juryn.

Kommer ni att fortsätta arbeta med er idé?

– Jag skulle definitivt vilja vara en del av det i framtiden om Gävle Kommun vill fortsätta med projektet.

Vad skulle du säga är det bästa med hack?

– Du kan delta i en process under en helg som får dig att känna att du kan förändra världen.

Så, fler hack för dig?

– Ja självklart! Jag är definitivt hookad på hack!

Pin It on Pinterest