Vi pratar med lag Kth4gävle som deltog i Hack for Gävle i mitten på mars och presenterade en lösning för området Näringen. Deltagare i laget var Klara Dahl, Vilmer Björkman och Alfred Brunström.
Ni valde utmaningen ”Äldre blir nytt”. Berätta vad er lösning gick ut på?
– Kortfattat handlade vår lösning om att bygga om Näringen 22:2 på Becksinvägen 9 till ett sportcenter för att främja hälsa, gemenskap och aktivitet. Näringen 22:2 skulle bli ett flaggskepp för hela Gävle som visar på miljötänk genom en solcellsfasad och ett grönt tak. Detta i sin tur skulle stå för en stor del av elförsörjningen och avloppsvattnet för byggnaden.
Vad lockade er att vara med i Hack4Gävle?
– Framför allt möjligheten att arbeta med ett verkligt projekt för att få bättre förståelse för hur det ser ut i ”den riktiga världen”. Att få prata med andra kunniga inom branschen var också något som verkligen bidrog till att vi valde att delta i hacket. Alla i vårt team är studenter och därför betyder det mycket för oss att få dessa typer av erfarenheter. Sjävklart lockade även prispengarna litegrann, vilken student vill inte ha lite extra fickpengar liksom?
Hur ser ni att digitalisering och AI kan hjälpa framtidens städer?
– AI kan verkligen hjälpa till med att förstå samhället och personerna som bor där, att snabbt och enkelt ta fram mycket information som visar på hur framtidens städer ska se ut utefter vilka behov som finns.
– Genom AI blir det lättare att få fram data som gör att det största fokuset kan läggas på andra saker för att lösa de problem och behov som finns. Det kan exempelvis visa på vad som behöver byggas, på vilket sätt och vart genom att hämta data.
Hur vill ni att de städer som ni kan vara med och skapa ska fungera?
– Vi vill att framtidens städer ska vara hållbara, miljövänliga, inspirerande, funktionella och sociala.
Hur fungerade samarbetet under själva tävlingen?
– Det var helt klart intensivt, att komma på en idé på en lösning och att sedan presentera den på 24 timmar kanske inte låter som att det kommer vara så intensivt, men det var det! Då ingen i vårt team deltagit i något liknande tidigare visste vi inte riktigt vad vi skulle förvänta oss, speciellt med tanke på att eventet tog plats online via teams. Samtliga i vår grupp hade däremot möjligheten att sitta tillsammans vilket gjorde det lättare och mer socialt att jobba tillsammans.
Vad tar ni med er från deltagandet?
– Dels erfarenheter kring sådant som vi lärt oss från de andra deltagarna, men också att presentera en lösning under tidspress och att sälja in den idén på ett roligt sätt. Hur viktigt det är att kunna jobba i lag och att ha roligt samtidigt. Utöver detta har vi fått mycket mer kunskap om själva området för utmaningen vi antog.
Tänker ni vara med på fler hack i framtiden?
– Absolut! Om det dyker upp något fler hack som går att relatera till vår utbildning så är vi alla peppade på att delta. Event som dessa är inte bara lärorika utan är även ett perfekt tillfälle för oss att visa upp oss för eventuella framtida arbetsgivare, så med andra ord finns det ingen anledning till att vi inte skulle vilja vara med på fler hack!