Att grundvattennivåerna sjunker under sommaren är inte ovanligt, men de senaste åren har de varit mer påverkade än tidigare. Enligt GIS-data sammanställt av SGU, Sveriges geologiska underökning, kan det bli mycket under normal nivå om sommaren blir torr.


https://www.sgu.se/grundvatten/grundvattennivaer/framtida-grundvattennivaer/

 

Men det finns en hel del man kan göra som privatperson, och nya uppfinningar utvecklas som kan hjälpa till att spara vatten. Vi tipsar om tre innovationer som kanske finns i var mans hem inom en snar framtid. Har du egna tips på innovationer som sparar vatten? Maila oss på info@fpx.se, så publicerar vi dem!

1. japansk toa och handfat i ett

På många japanska toaletter är tvättstället fäst så att du kan tvätta händerna och återanvända vattnet till nästa spolning. Japan sparar miljontals liter vatten varje år genom dessa toaletter som finns installerade på många offentliga platser liksom i lägenheter med lite utrymme.

2. Vattensnål dusch

Innovatören Mehrdad Mahdjoubi från Malmö har skapat Orbital Shower, världens första cirkulära dusch, inspirerad av rymdteknik från NASA. Genom att rena och återanvända vattnet sparas 90 procent av vatten- och 80 procent av energiförbrukningen. Vattnet renas av ett filter med fibrer av elektropositivt nanoaluminum. Fibrerna attraherar såväl partiklar som bakterier och virus.

En första installation med två duschar gjordes förra året i Ribergsborgs kallbadhus i Malmö. På två månader sparade duscharna 100 000 liter vatten. Läs om Orbital Showers här.

3. Dimma istället för vattenstråle

Energiinnovationen från svenska innovationsföretaget Altered är ett munstycke som monteras på kranar och förvandlar vattenstrålen till en tät dimma som sprider vattnet bättre. Därmed kan upp till 98 procent av vattenförbrukningen minskas. Läs om Altereds kranmynstycken och kranar här

 

Pin It on Pinterest