Lördagen och söndagen den 27-28 oktober arrangerar Tjejer Kodar en helgkurs här i Gävle, finansierad av Future Position X med stöd från Vinnova. Över 200 tjejer sökte till helgkursen, 30 fick plats. 90% av dessa bor i region Gävleborg. Dessa tjejer har aldrig testat på programmering, alternativt testat – men på en grundläggande nivå. Detta visar att intresset för webbutveckling är på kraftig framåtmarsch.

Enligt Branschorganisationen IT- och Telekomföretagen är bristen på programmerare i Sverige och Europa mycket stor, 70 000 nya programmerare behövs till år 2022.

– Vi tycker att alla borde testa på lite programmering – oavsett yrke. Det leder till att fler tar plats i tekniska diskussioner på arbetet och att fler kan jobba mer självständigt. I förlängningen är vi övertygade om att det kommer leda till att vi skapar bättre digitala produkter och tjänster säger Hanna Pettersson, Tjejer Kodar.

På schemat under helgen;

  • Grunderna i webbutveckling, HTML5 och CSS3
  • Anpassa hemsidor för olika skärmstorlekar dvs göra den responsiv
  • Versionshanteringsverktyget Github och Github Pages
  • Använda kodeditorn Atom, ett verktyg för att skriva kod

Under helgen kommer också en workshop ledd av Future Position X ske, man tar upp ämnen som; vilka möjligheter det finns att ta sina programmeringskunskaper vidare, utbildningar och satsningar som görs i regionen samt självklart lyssna till behoven som finns i denna gruppering.

– Vi ser stora möjligheter med att denna typ av aktivitet anordnas här i Gävle. Tillsammans med aktörer i regionen har vi startat ett samarbete för att ta tag i problematiken kring bristen på programmerare och framför allt få fler tjejer intresserade av ämnet. Startskottet på detta samarbete var workshopen vi höll med aktörer i regionen tidigare i höstas, nu träffar vi målgruppen säger Per Andersson, Processledare på Future Position X.

– För oss på Future Position X är paramaterar som jämställdhet, lika villkor och mångfald otroligt viktiga för att bidra till en företagsfrämjande region utifrån de globala målen. Vi genomför detta event som en del i ett större jämställdshetsprojekt, medfinansierat av Vinnova säger Anna Fjällström verksamhetschef Future Position X.

Presskontakt:
Per Andersson, Processledare för Forskning och Akademi, FPX
per.andersson@fpx.se  070-980 88 60

Hanna Pettersson, Tjejer Kodar
hanna@tjejerkodar.se  072- 361 02 11

Pin It on Pinterest