Rapport från Japan:

Ledande inom AI och 5G

FPX reste till Tokyo för att ta reda på hur långt landet har kommit i sin 5G-implementering, och varför Japan är världens ledande robotutvecklare.

Medan västvärlden ibland tenderar att se robotar och artificiell intelligens som ett hot, har Japan en mer filosofisk syn som har lett till landets nära förhållande till maskiner. Japan har länge varit känt som en nation som bygger och bondar med humanoida robotar mer entusiastiskt än något annat land.

Forskare har funnit att i mitten av 1600 förbjöd Japans militära härskare befolkningen att använda teknik för att utveckla nya vapen, i syfte att för att förhindra uppkomsten av nya fienden. Hantverkare fokuserade istället på mer oskyldiga skapelser, såsom mekaniska dockor som uppträdde i dockteatrar. År 1875 startade docktillverkaren Tanaka Hisashige företaget Tanaka Engineering Works, Japans första maskinteknikföretag. Senare blev det känt under namnet Toshiba.

I Kodaiji-templet i Kyoto har en robot anställts för att lära ut zenbuddhismens principer. Dess skapare hoppas att cybermunken kommer att få oändlig visdom över tiden, samtidigt som den tilltalar ungdomar som känner sig bortkopplade från religionen i Japan.

Kyoto-templet anställer robotpräst

Galet populär är också Aibo, Sonys autonoma robothund som kan bilda ett känslomässigt band till hushållets medlemmar och samtidigt ge dem kärlek, tillgivenhet och glädjen att vårda och uppfostra en kamrat.

Aibo kan vara din vän om du till exempel är allergisk mot djur, eller reser mycket och har problem med att ta hand om ett husdjur.

”Kan jag ge dig en kopp kaffe?”. Toyota utvecklar en servicrobot som syftar till att hjälpa äldre.

Japans inhemska religion Shinto kan förklara en del av landets förkärlek för robotar. Shinto är en form av animism som inte bara tillskriver människor utan även djur, naturliga företeelser som berg och till och med konstgjorda föremål. Andra säger att rötterna till Japans positiva syn på teknik främst är socioekonomiska och historiska snarare än religiösa. Under åren efter andra världskriget vände sig Japan till ny teknik för att återuppbygga inte bara sin ekonomi utan dess nationella självbild. Automation har blivit en naturlig del av tillverkningslinjen, där robotar tar repetetiva jobb som att fylla lådor eller svetsa en bilram på samma sätt dag efter dag.

Japan har också ett stort fokus på implementering av AI och djupinlärning för att lösa omedelbara utmaningar. Tokyo-baserade AI-företaget Preferred Networks tillkännagav nyligen ett partnerskap med Toyota och presenterade en servicebot som kan hjälpa människor i vardagen. Detta kan tillgodose ett kritiskt behov i Japan, där en åldrande befolkning och en tuff arbetsmarknad gör det svårt att säkerställa att det finns tillräckligt med tjänster för äldre hemma och i vårdmiljöer.

5G blir möjliggörare i OS i Tokyo

Japan med telekomjätten NTT Docomo kommer att bli en av de första användarna av femte generationens mobilkommunikationssystem 5G i Asien. Med 5G strävar Japan efter att uppnå ett nätverk med hög kapacitet som kan stödja en sådan ökning av datatrafik med låg kostnad och minskad energiförbrukning. Den ursprungliga kommersiella utbyggnaden av nätverk förväntas i Tokyo i juli 2020, då huvudstaden är värd för de olympiska och paralympiska spelen.

Spelen kommer att vara ett utställningshändelse för operatörer och teknologileverantörer för att demonstrera nya användningsfall och tillämpningar av nästa generations teknik, till exempel 360-graders 8K-videoflöden från inspelningsenheter monterade på idrottarna själva.

De främsta långsiktiga möjligheterna för 5G i Japan ligger i användningen av smarta stadslösningar och i hanteringen av den åldrande demografin. NTT Docomo bedriver omfattande forskning och utveckling för att möjliggöra framtida spridning av M2M-kommunikation och internet of things (IoT) i flera joint ventures.

Fjärrstyrd trafik

Tillsammans med Sony arbetar NTT Docomo med ett konceptuellt förarlöst fordon med namnet Cart SC-1, som utnyttjar 5G-mobilteknik för olika fjärrstyrda funktioner. Testerna kommer att verifiera dataöverföring och operativ prestanda som krävs för att fjärrstyra vagnen från ett långt avstånd via extra hög hastighet, stor kapacitet, låg latens och massiv enhetsanslutning. Cart SC-1 är ett mycket konceptuellt fordon som innehåller AI och robotteknik som utvecklats av Sony. Bildsensorer som överskrider den mänskliga sikten är monterade på fordonets främre, bakre och båda sidor för att förse fjärrföraren med högkvalitativ video av omgivningen och till exempel ombordpassagerare för att visa dem underhållande förstärkt verklighet scener i det omgivande området. 4K digital-sign-systemet kan användas för att visa annonser och annat innehåll i högkvalitativ upplösning för förbipasserande.

Den elektriska Concept Cart SC-1 har plats för 3 personer och använder artificiell intelligens och robotteknik

I Tokyo utvecklas ett system för realtidsinsamling och leverans av trafikinformation med hjälp av högupplösta sensorer anslutna via 5G för avancerad körsupport. Systemnätverkets sensorer har monterats på fordon och installerats längs vägar eller i byggnader; från varje punkt samlar de in trafikinformation som analyseras i realtid och sedan matas tillbaka till förare och fotgängare

Tokyo kallas världens livsmedelshuvudstad med fler Michelin-restauranger än någon annanstans. Naturligtvis har livsmedelsscenen också robotiserats. På Uobei Sushi nära upptagen korsning av Shibuya i centrala Tokyo beställs maten från en skärm framför gästen och levereras från köket med ett bälte. Den enda interaktionen med personalen är när du betalar i slutet och visar ditt sittnummer. I tider med virusskräcken är detta ett steg mot att minimera människors interaktion utan att låsa dig själv i ditt hus.
Rullbandssushi

Hälsningar från Japan – FPX:s utsända Malin Hefvelin i Ginza, Tokyo

Pin It on Pinterest