Hack for Gävle

Hack for Gävle – medborgardriven innovation när den är som bäst

Hackathon är en ny typ av plattform för medborgardriven innovation – där representanter för den offentliga, privata och akademiska sektorn samlas för att interagera och samarbeta med medborgarna i syfte att skapa ett Sverige för framtiden.

Den 15-16 februari hölls Hack for Gävle på Clarion Winn City Conference i Gävle med över 50 deltagare från hela världen. 24-timmars hackathonet var ett regeringsuppdrag som genomfördes för att öka medvetenheten och användningen av öppna data och fokuserade på temat ”Hur kan data användas på ett innovativt sätt för att skapa smarta städer?”

– Hack för Gävle är ett utmärkt sätt att utmana dig själv och din kreativitet, men också ett utmärkt tillfälle att träffa nya människor och knyta professionella kontakter utanför din vanliga krets, säger Henrik Dahl, VD för FPX. Bakgrunden till evenemanget var att engagera medborgare som har idéer för dagens och morgondagens samhälle. Det var mycket intressant och eventet blev framgångsrikt.

Från lördag kväll till söndag kväll arbetade deltagarna med fyra olika utmaningar: ”Morgondagens skolor”, ”En bättre stad för äldre”, “Var en smart granne” och “En bra start”, en fråga om hur man kan göra praktikplatser attraktiva och meningsfullt för alla. Flera olika öppna datakällor tillhandahölls till teamen av bland annat Gävle Innovation Arena, DIGG, Arbetsförmedlingen, Västra Götalandsregionen, Gävle kommun och SCB.

Det vinnande laget var OG Solutions med idén ”En bra karta”. Teamet bakom idén bestod av en ingenjör, en lärare, en projektledare och en strategisk rådgivare. Vinnarna fick förutom prissumman på 15.000 SEK även affärscoaching av Gävle-baserade inkubatorn Movexum och en månads kontor på Do Space.

Röster från hacket

FPX planerar nytt Hack för Gävle

FPX planerar nytt Hack för Gävle

FPX genomförde sitt första stora hackathon i februari 2020. Hack for Gävle var ett lyckat evenemang med över 50 deltagare från hela världen. Ambitionen var att återupprepa succén kommande år. Mycket har dock ändrats sedan dess, men FPX är ändå fast beslutna att göra hacket i Gävle till ett återkommande event.

läs mer
FPX planerar nytt Hack för Gävle

Att arrangera ett hack

Emelie Eklöf, medlemsansvarig på FPX, var en av arrangörerna av Hack for Gavle. Hacket var öppet för alla som ville delta i att skapa förändringar i samhället. Inga tidigare kunskaper eller färdigheter var nödvändiga, det räckte att du var inblandad och bidrog.

läs mer
Hackforskning – Monica Lionaite

Hackforskning – Monica Lionaite

Forskaren Monika Lionaite skriver sin magisteruppsats vid Stockholms universitet för att utforska hur hackathons kan användas som ett instrument för att underlätta vuxnas lärande för att skaffa sig digital kompetens. Hon inkluderade Hack för Gävle i sin forskning...

läs mer
Vinnare av Juryns specialpris: Team Äldreverket

Vinnare av Juryns specialpris: Team Äldreverket

Realityshow för seniorer får hedervärt omnämnande Hackdeltagaren Anali Guzman är arkitekt- och internationell projektledarstudent. Hon arbetar med startups och driver ett eget företag. Anali var medlem i teamet Äldreverket tillsammans med Ezim Osai, Pradeep Vanamala...

läs mer
Vinnarna av hack for Gävle

Vinnarna av hack for Gävle

Det vinnande laget var OG Solutions med idén ”En bra karta”. Teamet bakom idén består av en ingenjör, en lärare, en projektledare och en strategisk rådgivare. Vinnarna fick förutom prissumman på 15.000 SEK även affärscoaching av Gävle-baserade inkubatorn Movexum och en månads kontorsplats på Do Space.

läs mer

Hack for Gävle

Hack for Gävle – Intervjuer

Om Hack for Gävle

Hack för Gävle hackathon hölls för första gången i Gävle 2020. Det var gratis och öppet för alla. Inga speciella färdigheter krävdes för de som registrerade sig, att vara en innovativ lagspelare med intresse för att skapa smarta städer på ett hållbart sätt räckte långt. Mat och sovarrangemang tillhandahölls gratis för alla som behövde det. FPX arrangerade hackathonet och partners var Hack för Sverige, Openhack, Vinnova, Gävle kommun, Microsoft, Sandvik, Lantmäteriet och Nocco. Vinnare blev team OG Solutions med Jakob Engvall, 27, Max Söderström, 27, Philip Olsson, 26 och Gustav Andersson, 27.

Kontakta oss

Drottninggatan 18, 803 20 Gävle Sweden

Organization Registration No: 802421-424

Pin It on Pinterest