Arenan är lanserad och startskottet har gått för att börja driva olika innovations- och forskningsprojekt. Men vad kan man använda arenan till? Idag träffar vi två studenter som berättar om sitt ex-jobb ”Förebyggande åtgärder för en bättre luftkvalitet” och hur Gävle Innovation Arena kan hjälpa dem i arbetet.

På fredag morgon möter jag Adeline Ekegårdh och Elin Björlinder, två studenter som läser samhällsplanerarprogrammet på Högskolan i Gävle. De sitter skönt tillbakalutade i fåtöljerna på caféet i Gävle och ska under dagen skicka in sitt PM till det ex-jobb de ska göra under våren.

Vi kommer snabbt in på bakgrunden till att de började på samhällsplanerarprogrammet.

– Jag har alltid varit praktiskt lagd och när jag blev tipsad om den här utbildningen tyckte jag det lät som en rolig och spännande blandning med tekniska, teoretiska och naturvetenskapliga kurser med mycket fokus på utveckling och samhällsutmaningar, berättar Adeline. Adeline är uppväxt utanför Stockholm men trivs väldigt bra i den lite mindre staden Gävle.

– För mig var det kurser inom miljö och utredningar som lockade mest. När jag såg att det finns stor efterfrågan på samhällsplanerare och att det finns många olika inriktningar och alternativ när vi ska söka jobb så var valet lätt att göra, säger Elin som är uppväxt i Gävle. Det finns så mycket mer att jobba inom än detaljplaner och planering, fortsätter hon förhoppningsfullt.

Nu sitter ni och skriver på ert ex-jobb. Kan ni berätta kort om vad ni ska göra?

– Vi ska titta på förebyggande åtgärder för att skapa en god luftkvalitet i Bomhus som ligger precis utanför Gävle. Det går en större väg genom samhället ut mot ett större industriområde och vi vill samla in olika typer av data för att se hur miljön ser ut idag samt analysera hur det kan komma att se ut i framtiden med olika förebyggande åtgärder, berättar Elin.

– Vi är till exempel intresserade av att titta på information om planerad bebyggelse eller vägbyggen, få tillgång till luftkvalitetdata och se luftflöden i bostadsområdet, fortsätter Adeline.

Hur kommer Gävle Innovation Arena kunna hjälpa er i ert arbete?

– Med verktygen i Arenan skulle vi kunna få tillgång till olika typer av data som vi sedan kan analysera och visualisera i ArcGIS online och 4D-modellen, instämmer de båda.

– Vi ser också möjlighet att kunna göra en studie i verklighetstestbädden för att samla in egen data, tex med sensorer eller appar, men det är beroende på hur studien tar form, tar Elin vid.

– För oss är det värdefullt att få rätt kontakter och få tillgång till data och verktyg för analysering som vi annars skulle ha svårt att få tag på, säger Adeline medans hon klickar runt på hemsidan för Gävle Innovation Arena.

Avslutningsvis tipsar de andra studenter och forskare att använda sig av arenan, även de som inte har kunskaper kring att arbeta med datainsamling, analys av data eller visualisering för med rätt stöd kommer man igång snabbt och enkelt så man ska inte bli skrämd av att det verkar för avancerat.

Jag lämnar dem kvar på det mysiga caféet medan de fortsätter skriva på deras PM innan de får ta helg.

Vill du lära dig mer om Gävle Innovation Arena?

Kontakta Joa Elfsberg, Service Operation Manager Gävle Innovation Arena för att komma igång.

Mail: joa.elfsberg@fpx.se

Mobil: 070-616 44 27

Pin It on Pinterest