I mars kommer regeringen att lägga ett förslag för att stärka möjligheten för nystartade företag utanför Stockholm att hitta finansiering. Det berättar närings- och innovationsminister Mikael Damberg i Dagens Industri. Med en mikrofond med statligt kapital ska staten gå in och stödja lokala affärsänglar oavsett om de sitter i Malmö, Luleå, Göteborg, Linköping eller var de än sitter.

Investeringarna i den svenska internet- och startupsektorn är rekordhöga. Men nära 95 procent av riskkapitalet går till bolag med huvudkontor i Stockholm visar en studie som DI gjort.

Den skeva fördelningen är ett problem för entreprenörer ute i landet, säger näringsminister Mikael Damberg. Som en lösning pekar han på regeringens planer att öronmärka delar av det statliga riskkapitalet för tillväxtbolag ute i landet.

Exakt hur mycket kapital som kan komma att öronmärkas för fonden vill Damberg inte precisera. Enligt utredningen som ligger till grund för förslaget ska 400 Mkr öronmärkas för fonden. Pengarna ska användas för enskilda investeringar i storleksordningen 5-30 Mkr.
– Det här är naturligtvis intressant, säger Johan P Bång, verksamhetsledare, Future Position X. Vi ser alltför många spännande affärsidéer dö sotdöden.

Till artikeln

Frågor, svar, tips, ole.oldeen@fpx.se

Pin It on Pinterest