Här är gården där mjölet med anor från början av 1800-talet möter den betydligt modernare spriten. Anna och Jonas Larsson driver Tevekvarn och Tevsjö destilleri tillsammans.
På sätt och vis borde vi kanske börja med att berätta om mjölet, med tanke på att det har funnits så mycket längre och har så mycket historia bakom sig. Men samtidigt har även spriten mycket att berätta om Tevekvarn och hela gårdens verksamhet i dag.
Så vi börjar där.
För tio år sedan jobbade Jonas Larsson i Stockholm och pendlade hem till hustrun Anna Larsson, som driver Tevekvarn utanför Järvsö i sjunde generationen. Men han hade börjat ledsna på allt åkande. Rejält. Och någonstans därinne frodades en idé. Jonas Larsson, tidigare bartender och med ett stort dryckesintresse, ville starta ett eget destilleri.
Anna Larsson insåg att det inte var en alldeles tokig idé:
”Vi har spannmålen, vi har kvarnen, vi har vatten som rinner förbi i ån som rinner genom tomten. Sådant man behöver för att ha ett destilleri. Och så hade vi ett gammalt stall på gården som ändå stod tomt. Min mormor hade haft sin tvättstuga härinne, men nu var det ingenting där.”
2009 började de diskutera det hela på allvar.
”Och i slutet av 2012 destillerade vi för första gången”, säger Jonas Larsson.
I dag tillverkas bland annat vodka, gin, punsch och whisky hos Tevsjö destilleri. Basen i dryckerna är spannmål från bönderna i trakten och den egna kvarnen. Anna Larsson växte upp på gården i byn Teve strax utanför Järvsö, och då drev hennes mormor och morfar Tevekvarn som funnits i morfaderns släkt åtminstone sedan början av 1800-talet.
Efter ett antal år inom hotellbranschen på annan ort återvände Anna Larsson hem i början av 2000-talet och tog över kvarnverksamheten. Hon visar runt inne i kvarnen, där den gamla traditionella utrustningen i mångt och mycket finns kvar och används än i dag, som kvarnstenar och valsstol.
”Vi gör mjöl som man gjorde mjöl förr. Det är bara spannmål i. Idag har man oftast i både mjölbehandlingsmedel, askorbinsyra och allt vad det nu är. Men vi gör mjöl utan tillsatser, både stenmalet och valsmalet.”
Kvarnen drivs av ett vattenkraftverk med vatten från Sörbyån. Utöver mjölet säljs också andra produkter från kvarnen, som strö och djurfoder.
Destilleriet tog fart snabbare och delvis i en annan riktning än vad Jonas Larsson hade sett framför sig från början. I dag är en betydande del av produktionen licenstillverkning åt andra.
Det kan exempelvis vara ett hotell eller restaurang som vill ha sin egen dryck under eget märke, och som kanske har ett recept eller bidrar med något speciellt bär eller krydda man vill ska användas. Licenstillverkning sker också åt större dryckesleverantörer. Samtidigt ligger de egna produkterna Jonas Larsson varmt om hjärtat, och han känner sig långt ifrån färdig med det. Tvärtom.
”Men man måste upp i så stora volymer för att hamna i Systembolagets fasta sortiment, så det är tufft att få lönsamhet enbart på försäljning i Sverige.”
Därför tittar han mer och mer på möjligheterna till export.
”Vi är framme vid att vi ska göra en provexport till Shanghai. Det är nog lite så vi måste tänka – att hitta en marknad som funkar och utöka successivt.”
Ett annat sätt att nå ut med och marknadsföra de egna spritprodukterna har blivit gårdens restaurang, som har 10.000 besökare per år.
”Det var inte alls meningen från början att vi skulle ha restaurang”, säger Anna Larsson.
Men det fanns en efterfrågan, och det benet har växt år för år. Därför beslutade sig Anna och Jonas Larsson för att i våras lägga restaurangen i ett eget bolag och ta in två delägare.
”Vi hamnade i att vi sprang och släckte alldeles för många bränder. Nu har vi fått en helt annan möjlighet att fokusera på det som det är tänkt att vi ska göra”, säger Anna Larsson.
Ytterligare ett sätt att både skapa större lönsamhet och inte minst göra en insats för miljön är målet att skapa ett helt kretslopp på gården.
”Alla biprodukter som skapas under hela produktionen ska kunna användas till någonting.Det har vi som en röd tråd i allt vi gör”, säger Jonas Larsson.
Vid sprittillverkningen tas spannmålet från kvarnen, det skalas och skalet säljs sedan till hönsägare som använder det i sina hönsgårdar.
”Och det som är kvar när vi har kokat ur alkoholen ur mäsken kallas för drunk och det säljer vi som djurfoder.”
Nästa steg är att anlägga en tomatodling i ett växthus på 450 kvadratmeter som ska drivas av spillvärmen från destilleriets produktion. Tomaterna kommer sedan att användas i den egna restaurangen och säljas i livsmedelsbutiker i trakten. Jonas Larsson räknar med att odla 20 ton per år.
”Kan vi få ut någonting av spillvärmen får vi också en bättre ekonomi i hela produktionen. Om jag kan hitta mer saker som generar pengar av det vi ändå ska göra, så har vi ju också bättre möjligheter att kunna konkurrera prismässigt med större företag. Att kunna knyta upp fler helårsanställda är också ett viktigt mål”, säger Jonas Larsson.
Kretsloppet på Tevekvarn och Tevsjö destilleri har också fått en viktig roll marknadsföringsmässigt.
”Det har nästan varit det viktigaste för alla bolag som har valt att lägga sin tillverkning här. Det finns ett mervärde. Vi är inte bara en fabrik som rullar ut vodka, utan någonting mer”, säger Anna Larsson.
Artikeln är skriven av Ida Thunberg, Dagens Industri
Kontaktperson: Fredrik Larsson, projektledare TRIIP
Mail: fredrik.larsson@fpx.se
Om bolagen:
Tevekvarn
Ägare: Anna Larsson.
Omsättning 2016: 14 Mkr (prognos).
Resultat efter finansnetto 2016: Bokslut ej klart.
Anställda: 4.
Tevsjö destilleri
Ägare: Jonas Larsson.
Omsättning 2016: 5,2 Mkr.
Resultat efter finansnetto 2016: 42 000 kronor.
Anställda: 6.
Ägarna om…
Då var det tungt: ”2013/2014, när vi precis hade spenderat ett antal miljoner på en ny verksamhet utan en aning om hur det skulle gå, samtidigt som vi hade ett nyfött barn hemma. Det var otroligt mycket runt oss under den perioden”, säger Anna Larsson.
Då var det som bäst: ”När vi i våras la restaurangen i ett eget bolag och tog in två ytterligare delägare. Det har avlastat oss enormt mycket, och det är något som kan hjälpa oss att ta nästa steg i bolaget”, säger Jonas Larsson.
Så blåser det i branschen: ”När det gäller mat och dryck handlar jättemycket idag om att det ska vara närproducerat. Vi vill veta vad vi äter och dricker och var det kommer ifrån. Vi har kommit en bit på vägen i Sverige men det är lång väg kvar. Det behövs mer action om vi vill behålla de mindre producenterna, inte minst på landsbygden”, säger Anna Larsson.