Igår den 6 december öppnades dörrarna upp på Escape Gaming i Gävle under en temakväll för tjejer och icke-binära. Lokalen fylldes snabbt med tjejer i olika åldrar, från 13 till 27 år med ett gemensamt intresse – gaming och e-sport. Efter att arrangörerna introducerat kvällen lämnades ordet över till Tilde Byström, även kallad 7licious, som satsar stort på en karriär som streamer och e-sportare. Med inspiration och stöd av sin pappa/manager, har hon utvecklats med framgång på knappt två år.

”Klimatet är dock hårt för tjejer inom gaming och e-sport vilket flera deltagare vittnade om. Flera av tjejerna väljer att spela under könsneutrala eller killnamn för att slippa ta emot diverse hårda, kränkande och trakasserande kommentarer”, säger Emelie Hildebrand från klustret Future Position X. ”Det här är något som vi vill vara med och ändra på.”

Tilde Byström delar den bilden. “I början blev jag arg och hela spelet förstördes för att jag helt tappade fokus och lät ilskan ta över” berättar Tilde Byström. “Sedan lärde jag mig att hantera det på ett bättre sätt genom att antingen muta eller säga ifrån” fortsätter hon.

Efter samtal och diskussioner fick de mer oerfarna besökarna testa på att spela med stöd av de mer erfarna. Ett härligt surr av prat och skratt fyllde snabbt lokalen och tiden försvann iväg innan det var dags att summera träffen och planera för våren.

Med önskemål om liknande träffar framöver och gärna med olika teman, till exempel tema på spelutveckling och programmering, så kommer fler aktiviteter planeras in under 2018.

Håll utkik och hör gärna av er till oss för mer information!

Eventet arrangerades av Escape Gaming, Gävledala e-sport förening, Realgymnasiet och Future Position X.

Kontaktperson:

Emelie Hildebrand
070-272 25 45
emelie.hildebrand@fpx.se

 

Intervjuer av P4 Gävleborg med Tilde Byström, streamer och Emelie Hildebrand, Future Position X.

Pin It on Pinterest