Emelie Eklöf, medlemsansvarig på FPX, var en av arrangörerna av Hack for Gävle. Hacket var öppet för alla som ville delta i att skapa förändringar i samhället. Inga tidigare kunskaper eller färdigheter var nödvändiga, det räckte att du var med och bidrog.

– Jag har aldrig arrangerat en riktig hackathon av den här storleken tidigare, säger Emelie ett par dagar efter evenemanget. Det har varit en spännande resa. Jag lärde mig många nya saker; det var både lärorikt och mycket roligt.

FPX skapade utmaningarna för deltagarna tillsammans med sponsorerna. Vad skulle du säga är viktigt att tänka på när du ordnar ett hack?

– Utmaningarna är viktiga; de sätter tonen för hela hacket. Därför är det viktigt att de är tydliga och har en definierad mottagare. Det är avgörande att deltagarna känner sig känslomässigt engagerade och vill studera en av utmaningarna närmare. Man bör också se till att utmaningen är relativt öppen; det vill säga att sponsorn inte styr deltagarna till en lösning redan från början. Jag var väldigt nöjd med alla utmaningarna, även om majoriteten av deltagarna valde två av utmaningarna. Jag tror att det kan ha berott på att de var lite tydligare definierade.

Emelie menar att en av anledningarna till att hacket blev så framgångsrikt var att all kommunikation skedde på engelska.

– Det var en otrolig blandning av människor och färdigheter, och minst 12 olika nationaliteter deltog. Jag tror inte att vi skulle ha fått det gensvaret om vi hade kommunicerat hacket på svenska. Många var utbytesstudenter från olika delar av landet. De har ofta en kultur att delta och bidra så mycket som möjligt under studierna utomlands. Delvis tack vare vårt inkluderingsarbete hade vi också en bra blandning mellan könen, med drygt 40 procent kvinnor. Det är en relativt hög siffra i dessa sammanhang, hack är vanligtvis ganska mansdominerade.

 

Emelie är förvånad över att deltagarna var så självgående och att processen gick extremt smidigt.

– Det rådde en trevlig anda under hela hacket. Jag hade förberett sex tränare för att hjälpa deltagarna att driva sina processer, men de hade faktiskt inte särskilt mycket att göra! Vi har lärt oss så mycket av den här erfarenheten som vi kan använda för kommande evenemang. Vi kommer definitivt att behålla denna form av evenemang men också ordna hackathons som är mer tekniska, förhoppningsvis tillsammans med våra Collabs.

Pin It on Pinterest