Vem räddar dig vid en olycka?

På vägen till arbetet idag gick jag min vanliga väg mot Teknikparken. Medan jag lyssnande på musik och njöt av vädret noterade jag en man som stod och lutade sig mot ett broräcke. Det såg nästan ut som att han stretchade men med snö längs med byxbenen och lite illa grinande anade jag att han hade ont.

Folk passerade från båda håll utan att uppmärksamma den skadade, jag beslutade därför att gå fram till honom för att se om han behövde hjälp. Det visade sig att han hade ramlat och slagit sig illa på höften och kunde inte ta sig någonstans. Han envisades dock med att ringa på hjälp själv och med tvekan gick jag vidare mot jobbet. Vad hade hänt om igen såg honom och den skadade inte kunnat ringa på hjälp?

is

 

Händelsen fick mig att tänka på ett tidigare möte som hölls på FPX i veckan med Landräddningen. De berättade om att många är rädda för att vara aktiva utanför sitt hem pga sjukdomar, rörlighetsproblem, funktionsnedsättning eller för att det är mörkt, är otäcka områden etc.  Landräddningen bygger på frivilliginsatser där man hjälper sina medmänniskor för att skapa en trygghet i att leva ett aktivt liv. En pilotstudie är igång i Västerås, vi får även se om det blir aktuellt i Gävle framöver. Representanter från Gävle Kommun, Kommunstyrelsen, Omvårdnadsnämnden samt pensionärsrådet deltog på vårt möte och visade stort intresse för applikationen och tjänsten.

Läs mer här om Landräddningen här

 

Bakgrund: Landräddningen är en ny ideell stödorganisation som genom frivilliginsatser erbjuder tillfällig hjälp utanför hemmet till behövande i många av de fall som ”blåljusfunktionerna” inte kan eller bör prioritera. Landräddningen är främst en trygghetsskapande stödfunktion för alla som vill vara aktiva i samhällslivet och som, om behovet uppstår, ser behov av att få tillgång till snabb hjälp oavsett om det är en vardags- eller krissituationer. Fokus ligger på medmänskligt stöd snarare än avancerade räddningsinsatser och grunden är behoven som blir synliga genom den kommunalt finansierade äldreomsorgen såväl som inom LSS-verksamheten. Men poängen är att funktionen ska vara tillgänglig och användas av alla. Med smartphones, mobila trygghetslarm och andra GPS-baserade mobiltelefoner, kan geografisk information om såväl larmandes som volontärers positioner ges. Med hjälp av Landräddningens koncept gör denna information att hjälp snabbt kan ges på plats. Landräddningens ambition är att arbeta gränslöst över hela landet och att vara ett komplement till blåljusfunktionerna och den kommunala omsorgen utan att ta över något uppdrag eller ansvar från dessa.

 

Kontakta gärna Emelie Hildebrand för mer information om projektet.