Succé när barnhack anordnas i Gävle

Den 29 april anordnades ett barnhack på Teknikparken i Gävle för barn som ville prova på programmering tillsammans med sina föräldrar. Platserna fylldes snabbt och väntelistan för att få komma med var lång. Kursen bygger på ett enkelt gränssnitt med roliga uppgifter där det går fort att börja göra egna spel. Miljön man arbetar i är ”Scratch”, en mjukvara framtagen av MIT (Massachusetts Institute of Technology) särskilt för att introducera nybörjare till programmering. Barnhacket anordnas av Future Position X och .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur).

Salen fylldes snabbt med förväntansfulla barn med förälder och efter en kort introduktion fick de börja använda sig av programmet ”Scratch” för att börja göra sina egna spel. Måns Jonasson från .SE höll i kursen och instruerade barnen på ett pedagogiskt och lättsamt sätt så att alla skulle förstå och klara av uppgifterna. Både tjejer och killar var intresserade av att delta och arrangörerna var noggranna med att få en jämn könsfördelning på hacket.Barnhack i Gävle

– Tanken med barnhacket är att ge en grundläggande förståelse för programmering, språket vi använder för att instruera tekniken i vår omvärld, handlar om en förmåga som ger insikt i hur vårt digitala samhälle fungerar, säger Måns Jonasson, .SE. Det handlar om en förståelse för en värld som i allt större utsträckning styrs och formas av data och algoritmer, en värld som blir allt mera digital. En förståelse vi behöver ge hela befolkningen för att de ska ha goda möjligheter till att vara med och påverka sitt liv och sin omvärld.

– Alla behöver inte bli professionella programmerare men alla bör få viss insikt i och förståelse för hur vår värld styrs och utvecklas. En allt större del av dagens och framtidens innovationer och uppfinningar bygger helt eller delvis på kod och data, fortsätter Måns Jonasson.

– För vårt arbete i Future Position X är det viktigt att vi har en digitalt kompetent befolkning, både som användare av våra framtida produkter och tjänster men även för att vi ska få kompetent arbetskraft som söker sig till yrken inom de verksamheter vi hjälper till att starta och utveckla. Enligt EU-kommissionen kommer vi år 2020 ha 900 000 lediga jobb inom it och programmering i Europa. Det är jobb som vi är med och skapar och med dagens arbetslöshet, bland framförallt yngre människor, är det viktigt att vi får flera att söka sig till yrken inom it och GIS. Genom att vända oss till yngre barn så hoppas vi också kunna intressera fler tjejer för det här området, säger Johan P. Bång verksamhetschef Future Position X.

SVT Gävledala gjorde ett nyhetsinslag om Barnhacket på kvällen den 29, se inslaget här.
Gefle Dagblad och Arbetarbladet skrev om hacket den 30 april.
P4 Gävleborg hade nyhetsinslag den 29 april.

Kontakta gärna Emelie Hildebrand för mer information emelie.hildebrand@fpx.se