Regionalt kluster – bäst i Europa

Future Position X är första klustret i Sverige som tilldelas guldmedalj för sitt tillväxtarbete i regionen.  

Efter hård granskning av klustrets arbete, uppbyggnad och dess effekter på den regionala tillväxten stod klusterorganisationen Future Position X som guldmedaljörer av Cluster Management Excellence. Endast nio kluster i Europa har klarat granskningen och det är den absolut högsta nivån som man kan klara som kluster.

goldlabel

Granskningen pågick under två dagar av Eivind Petershagen Innovation Norge och Thomas Laemmer-Gamp från European Cluster Excellence Initiative (ECEI). Denna organisation verkar för att stödja och utveckla klusterinitiativ i Europa samt säkerställa dess kvalité och resultat.

Future Position X, som är ett av Europas mest prisade kluster, arbetar med forskning och utveckling inom Geografisk Informationsindustri. Över 200 företag och organisationer tillhör klustret och tillsammans med regionens aktörer utgör de den mest koncentrerade GIS-kompetensen i Europa med över 2000 specialister inom området.

Som ett tydligt exempel på klustrets arbete har det sedan 2006 generat minst 5 nya bolag per år, 30 nya tjänster och 100 nya arbetstillfällen.

Klusterledaren Johan P Bång, som utsetts till European Mangager of the year 2010 och 2011 är mycket hedrad över guldmedaljen.

”Vårt varumärke och vårt systematiska arbete kring detta är ett verktyg för oss för att dels förklara vad vi är och vad vi gör, dels för att skapa engagemang och förtroende hos våra ägare, medlemmar, intressenter och kunder. Så vårt varumärkesarbete har starkt bidragit till våra framgångar, med att bli ett av Europas bästa kluster för att driva innovation och tillväxt”, Johan P. Bång, Verksamhetschef Future Position X.

 Stort tack till vår styrelse, våra medlemmar och våra viktiga regionala aktörer som har bidragit till uppbyggnad och framgångarna inom klustret.

 

Bilder från prisutdelningen kommer inom kort.

Läs mer om prisnomineringen på http://www.cluster-xcellence.eu/3552.html