Nytt bolag etablerar sig i Gävle inom området ”High Precision Outdoor Tracking”.

Bolaget New Century Information (NCI) har nyligen etablerat sig i Gävle. NCI är delvis placerade på Open Spatial Office, Gustafsbro och är också antagen i den regionala företagsinkubatorn Movexum.

Bengt Julin en av ägarna av bolaget berättar att företaget har sina rötter i live-TV produktion med fokus på idrottsevenemang. En av grundarna är New Century Productions i Partille, Göteborg som är världsledande inom live-TV produktion av idrott, med bl a Wimbledon, världscupen i skidor, skidskytte, skidorientering, orientering, friidrott med VM, EM och Diamond League samt alpint som referenser.

–   Genom att mäta position och rörelser med hög noggrannhet och upplösning skapas förutsättningar för att utveckla live-sändningarna till en ny nivå – där bilden kan kompletteras med uppgifter om hastighet, acceleration och krafter – i alla dimensioner (3D), berättar Bengt Julin och fortsätter,

–  Vi har valt att etablera oss i Gävle för att kunna bli en del av, samt ta del av, den utveckling som sker inom GIS, GIT, GPS, GNSS med Future Position X som katalysator.

Vi på FPX gläds med företaget och ser fram mot att följa deras framtida utveckling inom området.

 

Exempel på High Precision Outdoor Tracking från Teknikparken,

Vid starten från ingången till huset Uppfinnaren, Nobelvägen 2 i Gävle slogs båda enheterna på samtidigt. Båda bars på en cykelhjälm och testpersonen cyklade runt gå gångvägarna i Boulognerskogen och tillbaka till Nobelvägen.

Vid starten avvek GPS-spåret (ljusblått) från GNSS/INS-spåret (rött) med drygt 36 meter, sannolikt beroende på att GPS:en hade mycket färre satelliter. Båda enheterna rapporterade att dem var klara och hade satellitfix. GNSS/INS-spåret följde det verkliga spåret mycket bättre. Det syntes tydligt i alla kurvor och svängar.

Nobelvägen New Century Information

Det blåa spåret är ”Standard GPS” och det röda ”GNSS/INS”.