Medlemsträff den 7 mars – GeoTests arbete räddar liv!

På kommande medlemsträff får vi lyssna till GeoTests arbete inom Datakvalitet, Länkad Data och Användarbarhetstest.

Bland annat berättar de om ett spännande samarbete med Räddningstjänsten där kartan är ett verktyg för att rädda liv.

Men vad händer om kartan inte stämmer?

Program 7 mars:

7:45 –  Enklare frukost serveras.

8:00 – Viktor Högberg, Testutvecklingsingenjör pratar om det senaste inom Länkad Data, den semantiska webben och Web 3.0 men även om sitt testarbete för EU-kommissionens Guideline.

8:50 – Amir Jonis, Testutvecklingsingenjör berättar om varför det är bra att testa användarbarhet.

9:15 – Avslut och frågor

Välkommen med din anmälan senast onsdagen den 6 mars.

 

Datum: 7 mars

Tid: 7:45-9:30

Plats: Future Position X, Teknikparken

Kontakta gärna Solgerd Tanzilli för mer information.

solgerd.tanzilli@fpx.se

 

 

Om GeoTest:

Sedan 2009 har GeoTest projektet utvecklat metoder för att testa geodata. Uppdraget kommer från Inspiresamordnaren Lantmäteriet för att möta kraven på harmoniserade data mellan medlemsländerna enligt EU direktivet Inspire. Arbetet under projekttiden har fokuserat på metoder för transformation, prestanda och användbarhet tillsammans med ett antal myndigheter. För att sammanställa och dela med sig av resultaten bjuder vi in till en presentation av dessa resultat samt berättar om vad vi nu kan erbjuda inom test.

Viktor Högberg är datavetare från Högskolan i Gävle. Han har jobbat med transformationstester, datakvalitet och testar nu ett guideline för  test från EUC/JRC  (EU commissionen).
Viktor kommer också att berätta om det som just nu är ett hett område för alla som jobbar med geodata och information. Vi kallar det för Linked data, semantiska webben, Web 3.0 ….kärt barn har många namn. Det handlar om hur information kan länkas till alla tänkbara objekt för alla tänkbara områden t ex geohälsa, naturkatastrofer, risker mm. Detta är riktigt intressant och på tapeten just nu!

Amir Jonis är också datavetare från Högskolan i Gävle och vår senaste rekrytering till projektet. Han har tagit över test inom användbarhet från vår forskningsingenjör Xin He, som nyligen har slutat sin anställning hos oss. Amir kommer att berätta om vår användbarhetstjänst, hur testet är utformad och vilka resultat den presterar till kunden. Varför är det bra att testa användbarhet?