Lunchseminarium ”Gävle, den smarta staden” – vad innebär det för mig och samhället?

Gävle växer i snabb takt. Idag talas det om hållbara städer, smarta städer, digitaliserade städer… Men vad betyder det egentligen? Hur ska Gävle planeras, byggas och växa på ett smart, hållbart och inkluderande sätt?

Future Position X och Högskolan i Gävle bjuder in till ett lunchseminarium för att reda ut begreppen!

Datum: 18 maj

Tid: 11:30-13:00

Plats: Högskolan i Gävle, Krusenstiernasalen (Biblioteket)

Lunch: Ingår, meddela eventuell specialkost till emelie.hildebrand@fpx.se

 

Anmäl dig här

 

PROGRAM

11:30 Anna Fjällström, verksamhetschef, Future Position X och Mikael Nyman, näringslivsutvecklare Gävle kommun:
Innovation och forskning – Gävle ska ligga i framkant!


Just nu pågår arbetet med att starta upp ett så kallat verklighetslabb – ”Gävle Innovation Arena” – i Gävleregionen. Det kommer att erbjuda en unik möjlighet för akademi, näringsliv, det offentliga och stadens invånare – vi skapar tillsammans en plattform att utveckla nya innovationer inom hälsa, miljö och GIS. Vad innebär det – och hur kommer det att gå till?

 

11:45 Dr. Malcolm Campbell, Campbell University, Nya Zeeland:

Jordbävningar i Nya Zeeland gav Gävle unik forskning i verkligheten

Föreställ dig att du hade chansen att bygga upp en stad, från grunden. Tänk dig att du kunde få kontinuerliga dataflöden om allt som pågår. Koppla sedan denna data till ditt hälsotillstånd och platsinformation. Detta blev verklighet i Christchurch, Nya Zeeland och utmynnade i projektet Sensing City. Gävle och FPX fick möjligheten att delta i projektet och genomför nu en motstudie i Gävle tillsammans med teamet från Nya Zeeland, med fokus på patienter med kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL).

 

12:15 Martin Forsslund, Business Atea Manager, ESRI Sverige:

Hur kan framtidens stad byggas med hjälp av digital simulering? Träffa Gävleföretaget som byggde Los Angeles digitala plattform!

GeoHub är Los Angeles nya offentliga plattform för att utforska, visualisera och ladda ner platsbaserade öppna data. Genom att analysera och kombinera Open Data-lager med hjälp av kartor, samt utveckla nya webb- och mobilapplikationer, kan man planera och simulera utvecklingen i staden. Hur kan Gävle arbeta på samma sätt i framtiden?

12:45 Diskussion & Avslutning

 

Välkommen med din anmälan!