Jiaman Tang – ”En del av det kinesiska undret”

Vår kära kollega uppmärksammades i media för någon dag sedan.

Delar från artikeln i Arbetarbladet:

En enorm tillväxt stod för dörren i landet.

Föräldrarna insåg att dottern skulle få möjligheter i livet som de aldrig själva kunde drömma om.

– De uppfostrade mig som en son, såg till att jag fick utbildning och blev självständig. Jag är väldigt glad att de skickade mig till Gävle, säger Jiaman.

I dag har hon en nyckelroll i kontakterna mellan Gävleföretag och den väldiga kinesiska marknaden som internationell samordnare på Future Position X i Gävle.

Kinas ekonomi är en av de snabbast växande och väntas, inom bara några år, gå förbi USA och ta över på toppen. Utvecklingen har gått så fort, att unga kineser i 20-årsåldern själva hunnit bevittna skyskrapornas seger över de gamla gränderna i storstäderna.

Jiaman Tang är 24 år. Hon och hennes kinesiska vänner är fulla av optimism och framåtanda.

….

Jiamans största tillgång har varit hennes enorma nyfikenhet – och hennes språkkunskaper. Hon gick från sin lokala dialekt till mandarin när hon var sex–sju år. Och hon talar engelska så väl att det låter som om hon studerat och bott många år i USA. Hon förstår och läser svenska, även om hon föredrar att bli intervjuad på engelska.

– Jag vågade kliva ut ur de kinesiska kretsarna här i Gävle, och jag har alltid haft en positiv inställning. Som när högskolan ordnade studiebesök för oss studenter, då tänkte jag alltid: ”Wow, nu ska vi ta reda på hur det ligger till!”.

– Jiaman är en otroligt begåvad ung kvinna som det är roligt att arbeta tillsammans med. Hon är dessutom väldigt trevlig. Hon är en stor tillgång för Gävleborgs län. Barbro Holmberg, Landshövding Gävleborg.

Läs hela artikeln här