Internationella forskningsledare besöker Bollnäs och Gävle för att diskutera framtidens forskning inom sport och folkhälsa.

Den 23 – 25 mars samlas världsledande internationella forskare inom hälsa och geografisk informationsteknik såväl på Sävstaås i Bollnäs som i Teknikparken i Gävle. Syftet är att hitta framtida forskningsprojekt i regionen inom sport, hälsa och positionering. I potten ligger två miljoner dollar för att utveckla forskning och innovationer inom GIS och hälsa samt stärka regionens kompetens och tillväxt inom området.

Rundabordssamtalet anordnas för andra året i rad med forskningsledare från Högskolan i Gävle, Karolinska Institutet och internationella forskningsledare från Australien, Canada, USA, Kina och Storbritannien. Samtalen fokuserar på den geografiska platsens påverkan på vår hälsa, livsstil och fysiska aktivitet (folkhälsa). En forskningsinvestering på två miljoner dollar möjliggör att forskningsledarna kan föreslå nya forsknings- och innovationsprojekt och förlägga delar av sin forskning till regionen. Forskningsinvesteringen har gjorts möjlig genom Geo-Life Region programmet som leds av klusterorganisationen Future Position X, med uppgift att arbeta med forskning och innovationer inom geografisk informationsteknik för att skapa nya företag, fler jobb och tillväxt i Gävleborg och Sverige.

Ljusnan 240314 om Forskare i Bollnäs

Ljusnan var på plats under söndagens möte i Bollnäs och artikeln hittar ni i dagens tidning samt på helahalsingland.se.

Lyssna även på eftermiddagens sändning på Sveriges Radio P4 Gävleborg med Gloria Macassa, Högskolan i Gävle, Peter Woodgate, CRCSI Australien och Jesper Tegnér, Karolinska Institutet. Här berättar de mer om varför de är partners i Geo-Life Region och vad de tycker om rundabordssamtalen hittills.

 

Kontakta gärna Emelie Hildebrand eller Roland Norgren för mer information.