Gävle pilotstad för ny samhällsfunktion som hjälper människor i utsatta lägen

Pressinbjudan 2014-10-01

– Vid sidan av Västerås blir Gävle den andra staden i landet att bygga upp den nya samhällsfunktionen Landräddningen. Rörelsefriheten och livskvaliteten ökar när man vet att man kan få hjälp när behovet uppstår, säger Kerstin Weivert, utvecklingschef, Omvårdnad Gävle.

Landräddningens långsiktiga målsättning att alla ska kunna känna sig trygga utomhus, antalet försvinnanden ska minimeras och alla ska få hjälp på plats där behovet uppstår.

Med ett knapptryck på mobiltelefonen kan den som anslutit sig till Landräddningen få hjälp av anhöriga eller volontärer. Kontakten förmedlas via Larmcentralen och volontärerna ställer upp om de kan.

– Vi söker efter alla som vill hjälpa sina medmänniskor oavsett om det är privatpersoner eller organisationer. Hela funktionen bygger på att frivilliga anmäler sitt intresse för att bli volontärer, säger Kerstin Weivert, utvecklingschef på Omvårdnad Gävle. Intresseanmälan sker genom att man laddar ner Landräddningens app, besöker www.landraddningen.se eller genom att kontakta kommunens volontärsamordnare på telefon 026-17 80 00.

– Vi har valt Gävle då det finns ett stort engagemang kring att använda geografisk information för att skapa samhällsnytta. Vi är måna om att utveckla Landräddningen till en bra funktion och då känns det naturligt att göra det i Gävle, säger Henrik Essunger, verksamhetsansvarig, Landräddningen.


Välkommen på pressträff om Landräddningen i Gävle, idag onsdag den 1 oktober kl. 16.
Vi träffas på Träffpunkt för seniorer, Kaplansgatan 10, Gävle.

Medverkande:
Kerstin Weivert, utvecklingschef, Omvårdnad Gävle, tfn 026-17 95 80
Henrik Essunger, verksamhetsansvarig Landräddningen, tfn 031-388 78 11
Anders M Johansson, generalsekreterare på Civilförsvarsförbundet
Lena Lundgren, Omvårdnadsnämndens ordförande
Roland Norgren, Process Manager, Future position X

Landräddningen – så fungerar den
Landräddningen är en larm- och stödfunktion som bygger på socialt engagemang och medmänsklighet med ideella organisationer som bas. Det handlar om insatser där inte polis, ambulans eller räddningstjänst behövs, utan mer om behov av en medmänsklig insats. Funktionen ger möjlighet att larma via sin mobiltelefon, låta anhöriga följa en när man känner sig otrygg eller söka var den närstående befinner sig.
– Användarna laddar ned en app till sin smartphone eller skaffar en enklare telefon med GPS. Vid registreringen anmäler man om man vill bli hjälpt enbart av anhöriga eller om även andra volontärer får kontaktas.
– Volontärer anmäler sitt intresse genom att ladda ned appen och registrera sig. Volontären rycker ut i de fall den kan och avgöra sin möjlighet att hjälpa till vid varje enskilt tillfälle.
– När ett larm inkommer till Larmcentralen så bedöms hjälpbehovet och kontakten förmedlas mellan hjälpsökande och volontär. Efteråt följs varje larmärende upp.

Läs mer på www.landraddningen.se

Kontakta gärna Roland Norgren för mer information.

Landraddningen_vanster_RGB    fpx_logo_orange_NEW     gävle kommun    EUlogo_Inv_eng_v_RGB     regiongavleborg_rgb