Stort intresse när vi pratar ny teknik inom hälsa

”Självmätning för bättre hälsa”

Våra senaste klusterträffar har varit populära och det var fullbokat den 11 februari, då Ola Cornelius, grundare av nätverket Quantified Self Stockholm besökte oss. Quantified Self (QS) är en global gräsrotsrörelse för självmätningar som grundades i San Fransisco 2007 av Gary Wolf och Kevin Kelly, båda redaktörer på Wired Magazine. Bland rörelsens medlemmar finns personer intresserade av verktyg för mätningar, mjukvara, hårdvara, sammanställning av data, dataanalys och visualisering. Den svenska grenen av QS grundades i april 2012 och har idag över 300 medlemmar. Ola mäter själv en rad olika saker för att få mer information om sitt hälsotillstånd.

Jag mäter många olika saker som sömnkvalitét, stressnivå, vikt, BMI, kreativitet, blodsocker, blodtryck och aktivitet. Det svåra kan vara att få en kontinuitet i mätningarna men jag får en bra hänvisning om min hälsostatus, berättar Ola Cornelius, grundare av Quantified Self Stockholm och VD på Nerve AB.

Den nya tekniken möjliggör att fler kan hålla koll på sin hälsa och se tecken på om något inte står rätt till i kroppen. I framtiden tror jag att olika tekniska lösningar kan vara ett hjälpande verktyg inom hälso- och sjukvård för att få ytterligare perspektiv och förståelse för olika sjukdomsförlopp samt kunna behovsanpassa behandlingar för patienter. Det är dock långt kvar innan tekniken är av så pass god kvalitet men vi är på god väg, fortsätter Ola Cornelius.

Olas kunskap inom hälsa och teknik väckte stort intresse och många nya idéer hos åhörarna. Efter föreläsningen var det en lång kö med personer som ville ställa vidare frågor om framtida innovationer och tillämpningsområden. Inom Geo-Life Region programmet som leds av Future Position X var frågeställningen och syftet med föreläsningen att få mer kunskap om vad som mäts idag och hur tekniken kan utvecklas och kompletteras med hjälp av den geografiska platsen som ytterligare komponent i forskning och utveckling.

Ola Cornelius kom till och lämnade ett soligt Gävle. Future Position X ser lika ljusa förhoppningar om ett fortsatt arbete med att hitta nya smarta lösningar och spännande forskningsområden när det gäller självmätning och geografisk position.

Den första trätherese med bluetooth vanteffen efter årsskiftet hölls av Johan P. Bång och Therese Öhman om deras trendspaning från Consumer Electronics Show i Las Vegas. De berättade om de senaste produkterna inom området, till exempel vantar med bluetooth (se bild), böjbara displayer, böjda TV-skärmar, olika sensorer för hälsomätningar, skosulor som mäter din fotisättning och mycket mer.
Det var häftigt att se att det stora utbudet av sensorer för att mäta sin hälsa och livsstil samt att få en hint om vart teknikutvecklingen är på väg, berättar Therese Öhman, Future Position X.
Klusterdeltagarna kunde ta med sig ny inspiration och en inblick av framtida möjligheter till sina respektive verksamheter.