Från idé till succé – nu belönas regionalt bolag i internationella sammanhang

Roadroid AB och Lars Forslöf, VD för bolaget, belönades igår på prisutdelningen av Galileo Master 2012 i München. Den tillsynes enkla men så geniala idén som började med att testa kvalitén på Gävle Kommuns gator, belönas nu i den stora internationella tävlingen European Satellite Navigation Competition (ESNC).

Roadroid har ett system som mäter vägkvalitén med en vibrationsmätare som finns inbyggd i moderna smartphones. I telefonerna finns även en bra GPS som gör att vibrationerna kan relateras till given position. De tidigare väldigt kostsamma mätningarna kan nu göras på ett betydligt mer kostnadseffektivt sätt och ägarna av vägarna får ett underlag att planera underhållning och vägruttning med. Det är också ett objektivt verktyg som kan användas i dialog mellan ägare av vägen och användarna, men även mellan ägare, finansiärer och experter när det gäller planering av större trafikflöden.

Det relativt billiga systemet har särskilt stor betydelse i U-länder där man nu på ett effektivt sätt kan se hur vägkvalitén ser ut och därmed avgöra hur mycket resurser det behövs för att utveckla denna viktiga infrastruktur. Roadroid AB är medlem i klusterorganisationen Future Position X och har därigenom fått såväl lokala som internationella kontakter för att snabbt ta sin innovation ut på den globala marknaden.

Vid årets start var det 406 innovationer med från mer än 40 länder, och nu står Roadroid som en av vinnarna i ESNC.
Grattis!