FPX och Movexum hjälper gymnasieskolan Naturlära med utbildningssamarbete i hästskötsel med Kina.

Läs P4 Gävleborgs notis nedan och lyssna på intervjun här  med Jiaman Tang, International Relation Manager FPX och rektor Karin Ånöstam på gymnasiskolan Naturlära om vårt projekt med att föra in mer kunskap om hästskötsel, uppfödning och avel i Kina som ett led i vår internationaliseringsstrategi tillsammans med regionens inkubatorverksamhet Movexum.

jiaman tang foto harald ers SRP4 28 juni 14
Foto: Harald Ers, Sveriges radio P4.

Gymnasieskolan Naturlära i Undersvik inleder ett utbildningssamarbete i hästskötsel med Kina.

Orsaken är att intresset för att ha häst ökat i Kina, vilket innebär att det finns behov för utbildningar om hästskötsel och ridning.

– Vi ser det här som ett otroligt spännade projekt, säger skolans rektor Karin Ånöstam.

Det var för två år sedan som rektor Karin Ånöstam på gymnasiefriskolan Naturlära i Undersvik blev kontaktad av organisationen Future Position X i Gävle.

Av de fick Karin Ånöstam veta att allt fler personer i Kina köper häst, men att kunskap om ridning och skötsel saknas. Kunskap som Karin Ånöstam insåg att Naturlära hade.

Kontakt knöts med en ridklubb i Peking. I februari tidigare i år anordnade organisationen en resa till ridklubben som Karin Ånöstam tillsammans med en ridlärare och kollega från skolan i Undersvik gjorde.

– På plats såg vi att det finns ett stor behov av utbildning. Både när det gäller skötsel av hästar, kunskap om uppfödning och  avel. Kunskaperna finns inte helt enkelt, det såg vi.

Jiaman Tang är international relation manager på FPX. Hon har hjälpt gymnasiefriskolan med att kontakta ridklubbar. Tang är från Kina och hon menar också att utbildning behövs.

– Många nya ridklubbar har etablerat sig de senaste åren. Kunskapen och tekniken behövs väldigt mycket just nu. Speciellt i de stora städerna Peking och Shanghai. Jag tror att båda sidor kan dra nytta av utbildning och samarbete med Kina.

Med hjälp av bidrag från Tillväxtverket på 250 000 kr med kravet att skolan ska tillsätta lika mycket pengar själv har gymnasieskolan nu kunnat ta dom första stegen i projektet. Hur utbildningarna ska gå till är ännu inte klart men Karin Hånöstam har förhoppningar.

– Jag hoppas på att etablera utbildning både där och här hemma.

Harald Hans-Ers, Sveriges Radio P4