Ett svindlande öppet hus

Under söndagens fina vårväder arrangerade Future Position X Öppet hus.

De som vågade fick en minst sagt hissnande upplevelse när de åkte en digital bergochdalbana med Ocolus-glasögon. Några önskade en lite mindre turbulent upplevelse och tog en digital cykeltur i valfritt land och stad med JDome. De sportintresserade fick klämma och känna på sensorer som Bollnäs Bandy elitlag använder sig av för att träna smartare och mer individanpassat i Geo Sports projektet.

Som ett avbrott från all aktivitet presenterade Johan P Bång, verksamhetschef på Future Position X, nyttan med geografisk information, vad det är och varför man använder det. Sedan tog Francesco Marabita vid, forskarassistent inom Centrum för molekylär medicin på Karolinska Institutet. Han berättade om det forskningsprojekt som tittar på elit- och landslagsspelaren i bandy Ville Aaltonens DNA. Hur påverkas hans gener beroende på vart han befinner sig (den geografiska platsen), av fysisk aktivitet och av hans livsstil.

Stort tack till våra utställare från Folkuniversitet, Högskolan i Gävle, Geostar och 4Dialog.

 

Kommande aktivitet för oss är Kartdagarna 2016 den 26-28 april i Gävle.

TIPS – Nu kan du som är verksam inom GIS söka Stefan Stenlunds Stipendium, ett resestipendium för att delta på internationell konferens.