Ännu ett händelserikt år kan sammanfattas

2014 har varit otroligt händelserikt år med en rad aktiviteter, möten, nya samarbeten och utmärkelser. Nedan ser ni några av händelser som har ägt rum tillsammans med flera av er som klusterpartners.

Några av de större aktiviteterna  som varit under året:

– Consumer Electronics Show i Las Vegas, den nyaste tekniken presenteras sedan för klusterpartners på en särskild träff för framtidsspaning.

– Klusterträffarna hade ett lite annat upplägg 2014. Istället för frukostträffar erbjöd vi kurser och föreläsningar inom affärsengelska, ”Mät din egen hälsa” med Quantified Self, sociala medier, hållbara affärer. Vi har även erbjudit medlemmarna att delta på våra större event som sommaravslutning tillsammans med Movexum och Fiber Optic Valley, Junibacken för att locka hem utflyttade Gävlebor och ordnas av Gävle kommuns näringslivsavdelning.

– Vi har haft två invigningar av internationella bolag som har etablerat sig i Gävle. I våras etablerade investeringsbolaget Bridge Innovation Capital europakontor i Gävle och i höstas välkomnade vi ett av Kinas största GIS-företag som vi har hjälpt att etablera europahuvudkontor i Gävle.

– Invigning av Geo Sports Center i Bollnäs tillsammans med Bollnäs Bandy, Högskolan i Gävle och Torsbergsgymnasiet. Särskilda sensorer ska mäta spelarnas position, acceleration och belastning för att förbättra träningsprogrammen och minska risken för skador för spelare på ungdoms-, elit- och landslagsnivå. Geo Sports är ett uppbyggnadsprojekt som kommer att fortsätta inom ramen för Geo Life Region.

– Ville Aaltonen, elitbandyspelare i Bollnäs Bandy, blir vår första friskpilot och lämnar blod varje månad på sjukhuset i Gävle som sedan analyseras av forskare på Karolinska institutet. Forskarna får även se hans position för att se hur hans hårda träning i kombination med miljön påverkar hans DNA och RNA. Resultat kommer att presenteras våren 2015.

– Johan P Bång fick äran att delta på seminarier och middag på slottet med Prins Daniel och Landshövding Barbro Holmberg i samband med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins entreprenörskapsdagar.

–  Geo Health Hackathon anordnades med Rapatac på Gasklockorna för att hitta nya innovativa lösningar kopplat till Geo Life Region. Vinnande laget var Fit Together som bland annat har vidareutvecklat sin hälsoapp med hjälp av några av våra klustermedlemmar och Movexum bistod med affärsutvecklingen.

– Gävle is var ett nytt koncept som testades i samband med Getaway Rock festivalen i höstas. Tillsammans med Gävle kommuns näringslivsavdelning arrangerades det aktiviteter under två dagar på stortorget i Gävle, rocklunch på utvalda restauranger och föreläsningar genomfördes med fokus på kreativitet, kultur, musik och geografisk information. Geografisk information var det övergripande temat under dagarna. Gävle is konceptet genomfördes även i Kina där det lokala rockbandet Electric Relegions spelade inför 25 000 festivalbesökare. Kultur och musik är viktiga inslag i vår verksamhet och genom att möta nya personer inom nya områden i andra länder skapar vi dörröppnare för nya spännande samarbeten kopplat till geografisk information.

– Vi har haft en hel del politiker på besök hos oss till exempel har civil- och bostadsministern Stefan Attefall (KD) varit engagerad i internationaliseringsarbetet och var med på välkomstceremonin av GeoStar, Magdalena Andersson nuvarande finansminister (S), Mikael Gustafsson EU-parlamentariker för Vänsterpartiet sedan 2011, och ordförande i parlamentets jämställdhetsutskott och justitieminister Morgan Johansson (S) är några av de som politiker som har besökt oss för att veta mer om vår verksamhet och använt sig av våra lokaler. Även regionala politiker har arrangerat och stöttat vårt arbete som vi är ytterst tacksamma för.

– Internationella resor och konferenser som vi har deltagit på är bland annat Esris utvecklarkonferens och användarkonferens i USA, CRC for Spatial Information i Australien samt att vi har gjort flertalet delegationsresor till Asien med klustermedlemmar, partners och politiker för att stärka relationerna och skapa nya marknader för våra partners.

– Genomfört internationella GIS-dagen på rådhuset i Gävle med en engagerad arbetsgrupp från Lantmäteriet, Högskolan i Gävle, Gävle kommun, Metria, Cartesia och Temagon. Temat på dagen var skola och utbildning med en förmiddag för rektorer och lärare som fick inspirationsföreläsningar om hur man kan tillämpa geografisk information i sitt vardagliga arbete. Under lunch och eftermiddag bytte vi fokus och hade tema på GIS i räddningsarbeten. Bland annat föreläste Missing People under lunchen. Vi presenterade också vår egna GIS-bakelse som sändes till framröstade personer som Jack Dangermond ägare Esri Inc, Peter Woodgate VD CRC for Spatial Information, Landshövding Barbro Holmberg, Petter Holmberg på Geomatikk samt Per Carlsson och Rickard Zetterberg S-GROUP.

– Ett nytt samarbetsavtal för technical visits har skrivits för att öka antalet utländska besökare ytterligare kommande år.

– Avslutar Globes 2 som drivs tillsammans med Högskolan i Gävle, vi presenterar resultaten i vårt nyhetsmagasin som har release nu i jul men även i en film där forskare intervjuas om de olika delprojekten. Resultaten av Globes kommer att tas in i Geo Life Region programmet som finansieras av VINNOVA.

Så slutligen den i särklass viktigaste och största händelsen för oss och för vår region var utmärkelsen Geospatial Leadership Award av Geospatial World Forum i Genève i våras. Detta är ett betyg på att vi i regionen ligger i framkant inom arbetet med att hitta nya innovativa tillämpningsområden inom geografisk informationsteknik och att vårt framgångsrika samarbete har gett oss bevis för att vi är Europas GIS-huvudstad.

Med detta önskar vi God Jul och Gott Nytt År och hoppas på ett lika fullspäckat 2015!

Prisutdelning ”Geospatial World Leadership Award 2013- Gävle- Geospatial Business Hub”,  Johan och Daniel Olsson, kommunfullmäktiges ordförande i Gävle.

Prisutdelning ”Geospatial World Leadership Award 2013- Gävle- Geospatial Business Hub”, Johan och Daniel Olsson, kommunfullmäktiges ordförande i Gävle.